четвер, 26 листопада 2020 р.

 


 

У 2020 році вимога щодо надання документів, які підтверджують підвищення кваліфікації педагогічного працівника в обсязі не менше ніж 150 годин, є безпідставною. Про це повідомив народний депутат Роман Грищук на своїй сторінці у Facebook — таке роз’яснення отримав від Державної служби якості освіти у відповідь на депутатський запит.

Відповідно до закону «Про повну загальну середню освіту» педагогічні працівники мають підвищувати свою кваліфікацію щорічно, а загальна кількість академічних годин для підвищення кваліфікації протягом п’яти років не може бути меншою за 150 годин.

Але оскільки Закон з’явився 28 вересня 2017 року, то вимагати від вчителів такий об’єм можна починаючи з 28 вересня 2022 року.

При цьому, законодавство не визначає ні мінімальну, ні максимальну кількість годин, які педагогічний працівник має присвятити своєму професійному розвитку впродовж одного року.

«Єдина на сьогодні вимога може полягати лише у необхідності підтвердити щорічне (тобто, у 2017, 2018, 2019 роках) підвищення кваліфікації (незалежно від обсягу, форми чи виду підвищення кваліфікації)», — ідеться в листі Державної служби якості освіти.

Питання розподілу годин підвищення кваліфікації учитель має вирішувати сам з урахуванням багатьох чинників, обставин і можливостей, у тому числі фінансових, а також узгоджувати на педагогічній раді закладу освіти.

Підвищення кваліфікації керівників закладів освіти ґрунтується на тих же засадах, що і підвищення кваліфікації інших педагогічних працівників. Але керівник зобов’язаний протягом першого року після призначення на посаду пройти курс підвищення кваліфікації з управлінської діяльності обсягом не менше 90 навчальних годин. Ці 90 годин мають бути включені до загального обсягу підвищення кваліфікації (не менше 150 годин) впродовж 5 років.

Повністю лист Державної служби якості освіти наведено у публікації.

Немає коментарів:

Дописати коментар